Ostry kontrast na Kolibkach

Niby rampa do deskorolkowych czy rowerowych trików, a może jednak zacienione siedzisko pod wielkim kasztanowcem? Przed Dworkiem Królowej Marysieńki na gdyńskich Kolibkach stanęła nowa, przykuwająca wzrok instalacja. Nic dziwnego – jest w końcu wściekle czerwona! Koniecznie przyjdźcie ją przetestować.

Instalacja o roboczej nazwie „Ława” została zrealizowana przez gdyńskie Stowarzyszenie Traffic Design. Jest wynikiem konkursu na kształtowanie przyjaznej przestrzeni publicznej w naszym mieście.

Pierwszym krokiem w projekcie było przeprowadzenie internetowej ankiety, sondującej pomysły gdynian na tę przestrzeń. Jak mówi Monika Domańska ze Stowarzyszenia Traffic Design – jej rezultaty przeszły ich oczekiwania. – W ciągu dwóch pierwszych dni na ankietę odpowiedziało ok. 200 osób. Łącznie zdanie  na temat tego, co najchętniej gdynianie widzieliby w przestrzeni parku Kolibki wyraziło niemal 600 osób. Jesteśmy bardzo zadowoleni z tak dużego zaangażowania. Widać, że dla mieszkańców to ważne miejsce i wielu z nich spędza tu swój wolny czas.

Z ankiety wynikało, że większość osób chciałaby na Kolibkach zobaczyć coś interaktywnego, co umożliwiałoby pewnego rodzaju aktywność, mającego jednocześnie artystyczną formę. Wiele głosów mówiło też o siedziskach. Na podstawie zebranych opinii zaczęto prace nad kształtem przyszłej instalacji. Do współpracy Traffic Design zaprosił dwóch trójmiejskich architektów – Filipa Kozarskiego i Adriana Manię – tłumaczy Paulina Kisiel z Centrum Design Gdynia, organizatora konkursu.

Założenia architektoniczne tłumaczył podczas wernisażu instalacji jego architekt, Filip Kozarski. – Kształt siedziska wynika z tego, że chcieliśmy połączyć historyczne elementy zagospodarowania, które występują przed dworkiem – kasztanowiec i nieistniejącą już fontannę. W miejscu, w którym prawdopodobnie rosło drugie drzewo i dokładnie w osi kalenicy dachu dworku zaplanowaliśmy szpic instalacji. Dzięki temu powstało długie, wielofunkcjonalne siedzisko.

Adrian Mania, drugi architekt, dodał: – Chodziło o podkreślenie dawnej osi całej przestrzeni – drzwi do dworku, fontanny i bramy do parku. Kolor instalacji  został wybrany na zasadzie kontrastu z dominującą w parku zielenią. Ma on przyciągać i zapraszać do interakcji.

Prezydent Gdyni Wojciech Szczurek oraz Centrum Design Gdynia co roku ogłaszają konkurs dla organizacji pozarządowych na kształtowanie przyjaznej przestrzeni publicznej. W tym roku 52 520 zł dotacji w konkursie otrzymał projekt „Przyjazna przestrzeń Parku Kolibki” zgłoszony przez Stowarzyszenie Traffic Design, w wyniku którego powstała opisywana „Ława”.

Barbara Betlejewska

Może Ci się również spodoba

Show Buttons
Hide Buttons
Przeczytaj poprzedni wpis:
Naucz się robić lepsze zdjęcia

Cyjanotypia? Portret? Reportaż? Idealną okazją do rozpoczęcia swojej przygody z fotografią lub zgłębienia tajników niektórych z jej dziedzin będzie Dzień...

Zamknij